Tilbake til innholdslisten

Tilbake til Flekkefjord-kunstnere

 

   
 

 


Olav Omland
 

Olav Omland (1909-1998) bodde hele sitt liv på Omland på Hidra, og han malte bilder nesten hele livet. Han har også gitt ut diktsamlinger, og har bl.a. satt ord og melodi til "Hidrasangen".
Han sa selv at han "forsøker å male lyset". Og det er kanskje denne hans streben etter å gjengi de mange lysreflekser som har skapt hans spesielle stil. Han er også omtalt som en dyktig "kolorist".
I dag er det en fast utstilling med Olav Omlands malerier, lokalisert i hans hjem på Omland.

ttp://www.flekkefjord.no/olav-omland-galleri/ h
 

   

 

 

 

 Fra mitt vindu

  

Kirkehamn, maleriet er et av hans mesterstykker. På bildet sees den vakre korskirken bygget i empirestil. Kirken sto ferdig i 1854. Helt tilbake til år 1348 nevnes det i et dokument om en egen prest for Hidra kirke. Det har nok ståttflere kirker her opp gjennom tidene.

   

 


Ved stranden
malt av Olav Omland ca. 1968
motiv: Lammeholmen på Hidra.
Hans kone Solveig W. Omland er modell. De varme og sterke fargene er att ammen på en fin måte


Søle
malt av Olav Omland
Skogholtet på Hidra ligger mellom Omland og Rustad, en liten hekk gjennom en Orreskog


   Et sted på jorden, et hjem ved fjorden.
   Et syn av åser og fjell og hav.
   Et sted å dvele, et sted å dele
   med dem jeg elsker og holder av

S

 


Pallen i Vågen, Hidra
Malt av Olav Omland i 1941. Han var en dyktig kolorist som forsøkte  å forsterke inntrykkene og særlig fargene i naturen. Man ser derfor impressionisme og ekspresjonisme i hans bilder

 

Kunstneren Olav Omland har malt dette bilde i 1989.Det har tittelen " Fra Kjødevåg på Hidra".
De deilige sterke og samstemte farger i bildet forteller meg at Olav Omland elsket Hidra.
Leken med pensel og fargetuber ble det viktigste for ham . Det ble hans yrke og han har malte mye gjennom et langt liv.
 

 


 

Maleri av kunstner Olav Omland. Motivet er fra Lammeholmen på Hidra. Bildet er malt i 1960 årene og det er kunstnerens kone Solveig Waage Omland som har sittet modell.Omland malte godt.De sterke fargene forteller om en mann som elsket Hidra. De sterke farger er hans opplevelse.De gir meg mye.
Jeg kjente godt Solveig. Hun kom til byen ofte med en hvit flott hatt.Hun var en flott dame. De kom ofte sammen til byen og besøkte familien Faksvåg i Fjellgaten 1.Det var Trygve Tønnessen, Dagny og Lars Faksvåg som var deres venner
Av og til overnattet de på Bondeheimen. Jeg har notater i mitt arkiv fra en kveld vi hadde det der oppe på deres rom på Bondeheimen 22. april 1989. Jeg skulle lage et intervju til Olavs 80 års dag. Vi hadde et godt samvær og mye å prate om den kvelden. Olav Omland skrev dikt. Her er et av dem
 

Kan større lykke min sjel henrykke.
I denne verden av stort og smått.
enn være hjemme og glad fornemme
Her er vi venner og har det god
t

S

Sommerregn i Øvre Park er et vakkert bilde malt av Olav Omland .Det er et oljemaleri som nå tilhører Anders B.Faksvåg. Eieren av bildet sto og så på kunstneren da bildet ble malt.Kvinnen midt i gaten er Rakel Stuhaug. Hun var i mange år gamle Erik Skigestads husholderske. Hun hadde en noe lutet holdning og gange. "Gamle Erik" Skogestad drev sin hestetransportforretning oppe i Fjellgata.
Bildet viser krysset Brogaten/Nygaten og det kalles Lillelundsen. Det er byens hjerte og huset med det åttekantede tårn kalles bare Martin Jensen. Her kan vi stoppe opp og prate litt. Det er liksom byens hjerte.
Jeg har noen minner fra min oppvekst her. En av byens gamle pleide å si når noen ble litt for storsnutet : " Ja, ja, vi skal nå alle i Sundslia"
Mens jeg studerte og var hjemme på ferie sto vi her en kveld og diskuterte. Egil Pedersen var tilstede. Så sa han noe hissig til oss studenter "Håld kjeft. Dåkke har ikje någe dåkke skal ha sagt her i byen"Jammen vi er jo herfra svarte vi."Det nytte ikje. Dåkke må flytta heim å vera her nogen år. Då kan dåkke ha låv å sei någe" sa Egil Pedersen.

 
 

 

Vinterlandskap fra Valås på Hidra malt av Olav Omland. Bildet tilhører hans datter Oddveig og er godt malt. Olav Omland valgte helst motiver fra Hidra fordi som han sa: "Hidra er en del av meg selv". Det som gjør at jeg alltid har likt hans bilder er at de sterke fargene i motivene er utrykk for hans opplevelse. Han legger sine følelser inn i det sterke fargevalget. Det er god kunst.
Jeg blir glad når jeg ser på et bilde som dette og føler at de sterke farger betyr: kjærlighet.
Han var også flink å skrive og har utgitt 2 diktsamlinger. Kanskje hans beste dikt er et som heter : "Et sted ved fjorden" og ble skrevet i 1974 .Han var da i Kristiansand og hadde en utstilling der og satt og lengtet hjem. Et av versene er:

Kan større lykke
min sjel henrykke
i denne verden
av stort og smått,
enn være hjemme
og glad fornemme:
Her er vi venner
og har det godt.
 

 

   

Kunstmaler Olav Omland forran Maritim Hotell i februar 1985.Vi laget en retrospektiv utstilling av hans kunst.
Omland kunne se litt lukket ut, men for alle som kjente ham viste at det var mye liv i ham bak den ytre fasade.Vi var gode venner tross aldersforskjellen.
Maritim Hotell var bare 5 år gammelt da dette bilde er tatt.
Det var stort for byen da Maritim Hotell i juni 1980 åpnet sine dører.Da... ble det igjen lovlig å servere brennevin her i byen.For byen med sin sterke avholdsbevegelse var dette en milepel.Byens brennevinsamlag ble nedstemt ved en folkeavstemning i 1898.
Så åpnet Hotell Maritim kranene 82 år senere.
Byen fikk levende orkester som spilte til dans.
Jeg husker særlig bandet " Milky Avay" og noen av de mest populære musikere var "Voytec" og "Tardek".

Her kunne vi svinge oss i sommernatten. På lørdag formiddag var det musikk konserter og jeg husker at Anne Lise Kleven ofte holdt en liten tale til orkesterene og ønsket dem velkommen til byen.
Dette var de glade 80 årene med "jappetid" og det var før statsminister Kåre Willock sa:Alt går så meget bedre nu......................