Olav Skjævesland                     

 
 

 
Tilbake til innholdslisten  
Tilbake til Flekkefjord-kunstnere
 

 

Fotoet viser Olav Skjæverland.Han var en fargelyriker og god på fargestemninger.Han valgte naturen som motiv.Otto Olsen valgte ofte bymotiver og Olav Omland valgte Hidra i valg av motiv for å utrykke sine opplevelser og følelser. Kunstnere velger forskjellige motiver for å utrykke seg. Olav Skjævesland ble tidlige anerkjent.Han deltok med sin kunst på Statens årlige Høstustilling 3 ganger. Skjævesland hadde noen år deltidsjobb som tegnelærer først på Ringards Realskole og senere på Flekkefjord Realskole.

 

f.1918 d.1973

Les Julehilsen fra Flekkefjord 1981
Norsk kunstnerleksikon 1986
Gunvald Opstad; Sørlandet og malerne
s118 og 221 - 1991

 

 

Ut i verden
1946

   
Olav Skjævesland er en av Flekkefjords mest sentrale malere gjennom tidene. Otto Olsen, Olav Omland og Olav Skjævesland utgjør de tre O'ene i Flekkefjords historie. De var venner og brukte tilnærmet samme formspråk.  

kunst på skolen, Trellebakken
1949

   


 

Fiskere
Malt av Olav Skjævesland i 1957, 3 fiskere renser garn og henger det opp.


Flikkestø
malt av Olav Skjævesland
Bua med den brukne gavl er den egentlige Flikkestø. Det var en felles brygge hvor bøndene kunne legge til når de skulle til kirke


Snøen smelter.
Malt av Olav Skjævesland i 1962,
en lyriker i farger. Naturen rundt Mjåvann og Lian. Første Flekkefjordkunstner på høstutstillingen, 1946, 1947 og 1948

 

 

Maleren Olav Skjævesland har malt dette kvernhus. Trolig har han brukt et kvernhus fra Netland i Nes som modell. Olav Skjævesland var født på Feda. Han begynte tidlig å male.Han ble som ung kjent med Erling Merton som var en anerkjent kunstner og malte mye sammen med ham og ble hele livet påvirket av hans malestil.Merton var gift med Veslemøy Søyland og var mye på Våge hvor han også bygde s...in egen hytte.Vennskapet og inspirasjonen fra Merton ble stor.
 Merton var opptatt av mørke farger og motivene som ble valgt i 1950 årene var ofte kvernhus og sjøbuer.
 Erling Merton samlet flere kunstnere som Otto Olsen, Olav Omland ,Olav Skjævesland og i perioder Jørgen Kvinlaug om sommeren ute på Hidra.
 Jeg har notert en samtale Jørgen Kvinlaug og jeg hadde i 1990 da det var en stor minneutstilling på Sjøbodene med Olav Skjæveslands kunst. Han kom dit med et av Olav Skjæveslands første bilder under armen og fortalte meg i følge mine notater:
 "Å jeg husker 1940 årene. Jeg var med Olav Skjævesland ut til Hidra hvor vi malte sammen med Erling Merton. Opp tidlig.Vi begynte gjerne i 4-5 tiden å male. Midt på dagen var det hvile. Da kokte vi gjerne litt krabbe. Så maling igjen på ettermiddagen. Slik gikk dagene. En herlig tid."Se neste bilde.
Se mer

 

 

Dette maleriet er malt av Olav Skjævesland i denne periode, 1944. Motivet er revebjeller i en ur og selve malestilen er tydelig påvirket av Erling Mertons stil. ...

 

   

 

 

Fra auksjonen:

 

http://avisenagder.no/nyheter/overfyllt-pa-kunstauksjon/visvideo/2776/19.1.42006